Prosto z natury
Bogactwo prozdrowotnych ziół
We wszystkich karmach Mills Farm
Karmy dla psów Mills Farm zawierają zioła - zdrowie prosto z natury
W medycynie zioła zajmują ważne miejsce od lat. W karmach dla psów pojawiły się jednak stosunkowo niedawno. Hodowane w ekologicznym środowisku zioła są źródłem większości witamin i mikroelementów w karmach dla psów Mills Farm. Są one przyswajane przez organizm psa lepiej niż witaminy chemicznie syntetyzowane. Są również bezpieczniejsze ponieważ nie wywołują skutków ubocznych i nie ma ryzyka ich przedawkowania.
Mills Farm nie zawiera GMO
Wszystkie składniki użyte do produkcji karm Mills Farm są wolne od GMO (genetycznie modyfikowanych organizmów).
Naturalna ochrona przed chorobami
"Działanie zawartych w ziołach
substancji jest tak wszechstronnie prozdrowotne,
że nie mogliśmy ich pominąć
przy opracowywaniu receptur Mills Farm.
Dzięki temu oddajemy w Państwa ręce
produkt naprawdę wyjątkowy"
W karmach dla psów Mills Farm wykorzystano ponad 30 ziół. Poniżej niektóre z nich:

Nagietek lekarski (Calendula officinalis)
Wzmacnia siły obronne organizmu. Ma silne działanie antynowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wspomaga regenerację tkanek, zwłaszcza skóry.

Zawiera saponiny, flawonoidy i karotenoidy. Saponiny mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, rozkurczowe i przeciwzapalne. Flawonoidy działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo i antyoksydacyjne, natomiast karotenoidy należą do silnych przeciwutleniaczy. Nagietek stymuluje układ immunologiczny, wspomaga i reguluje gospodarkę hormonalną, stymuluje produkcję żółci, oraz zmniejsza przekrwienie i stagnację krwi wątroby, wspomaga regenerację tkanek i zmniejsza stany zapalne w obrębie skóry.
Ziele przytulii właściwej (Galium verum)
Ma działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Pomaga w detoksykacji tkanek i układu odpornościowego.
Zawiera sole mineralne (potas, krzem), flawonoidy, glikozydy, garbniki, kwas krzemowy a także kwasy fenolowe (chlorogenowy i galusowy).
Ziele przytulii wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe, stosuje się je w infekcjach migdałków oraz przy powiększeniu i stanach zapalnych węzłów chłonnych.
Wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, działa przeciwmiażdżycowo, pomaga w detoksykacji tkanek i układu odpornościowego, oczyszcza nerki, wątrobę, trzustkę i śledzionę z bakterii chorobotwórczych oraz pobudza przemianę materii.
Przede wszystkim, jednak stosuje się go w stanach zapalnych układu moczowego, w chorobach nerek, w nieżycie pęcherza moczowego, kamicy nerkowej oraz zatrzymaniu moczu.
Doskonale sprawdza się jako środek rozkurczowy, w zaburzeniach trawiennych, nieżycie jelit, chorobie wrzodowej żołądka i stanach zapalnych pęcherzyka żółciowego.
Mniszek lekarski (Taraxacum officinale)
Wzmacnia odporność, oczyszcza organizm z toksyn i przywraca prawidłowy skład krwi. Niszczy komórki nowotworowe w organizmie.

Przez dwa lata naukowcy z University of Windsor badali przydatność wyciągu z korzenia mniszka lekarskiego do zwalczania nowotworów. Stwierdzili, że potrafi on zaprogramować komórki bardzo agresywnej i lekoopornej przewlekłej białaczki szpikowej, do apoptozy, czyli samobójstwa. Jest to całkowicie naturalny mechanizm, dzięki któremu z organizmu usuwane są obumarłe lub uszkodzone komórki, przy czym zdrowe komórki pozostają nietknięte.
Odkryli również, że terapia małymi dawkami wyciągu z korzenia mniszka zabija większość znanych obecnie rodzajów komórek nowotworowych.
Jeżówka (Echinacea)
Wykazuje działanie immunostymulujące, czyli zwiększające odporność organizmu na choroby. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Zwiększa zdolność skóry do regeneracji i jej odporność na działanie czynników zewnętrznych.
Szczególne znaczenie ma stymulowanie syntezy kwasu hialuronowego i jego ochrona przed depolimeryzacją, ponieważ ze względu na szczególną zdolność wiązania wody, to właśnie on jest odpowiedzialny za właściwe nawilżenie skóry.
Liście pokrzywy (Urtica dioica)
Zwiększają liczbę czerwonych krwinek. Usuwają szkodliwe produkty przemiany materii i obniżają poziom cukru we krwi.

Na układ krwiotwórczy działają podobnie jak żelazo: zwiększają liczbę czerwonych krwinek i podnoszą poziom hemoglobiny, obniżają ciśnienie krwi, mają działanie przeciwkrwotoczne.
Ponieważ są niezwykle bogate w sole mineralne, wzbogacają organizm w makro i mikroelementy.
Obniżają poziom cukru we krwi, pobudzają działalność trzustki, a szczególnie wytwarzanie enzymów trzustkowych, można wiec powiedzieć, że mają działanie przeciwcukrzycowe.
Pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają trawienie, działają przeciwzapalnie na układ trawienia.
Szałwia (Salvia officinalis)
Ma działanie przeciwzapalne, hamuje rozmnażanie się wielu rodzajów bakterii. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmu.

Wyciąg z liści szałwii ma działanie przeciwzapalne, hamuje rozmnażanie się wielu rodzajów bakterii Gram dodatnich i Gram ujemnych, również tych odpornych na antybiotyki. Neutralizuje działanie toksyn bakteryjnych.
W przewodzie pokarmowym pobudza wydzielanie soku żołądkowego, ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów, hamuje wzrost saprofitycznej flory bakteryjnej, przeciwdziała nadmiernej fermentacji i bolesnym wzdęciom spowodowanym wzmożoną perystaltyką jelit.
Zmniejsza przekrwienie błon śluzowych oraz hamuje mikrokrwawienia z nadmiernie rozszerzonych lub uszkodzonych naczyń włosowatych. Wspomaga leczenie chorób wątroby w sytuacji niedostatecznego wytwarzania żółci lub w następstwie toksycznego uszkodzenia wątroby.
Krwawnik (Achillea)
Wspomaga układ odpornościowy, działa krwiotwórczo, przeciwzapalnie i przeciwcukrzycowo. Poprawia przemianę materii.

Pobudza działanie układu odpornościowego a według najnowszych badań jest również skuteczny w zwalczaniu cukrzycy. Poprawia przemianę materii, stymuluje czynności wydzielnicze przewodu pokarmowego, wzmaga wydzielanie soków trawiennych i żółci.
Stosowany jest w leczeniu niestrawności, stanów zapalnych przewodu pokarmowego, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie.
Pomaga leczyć choroby spowodowane zaburzeniami krążenia, oczyszcza krew oraz pobudza wytwarzanie krwinek.
Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis)
Wzmacnia naczynka włosowate. Pobudza układ krążenia, skraca rekonwalescencję. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

Został wpisany na listę GRAS, co potwierdza, że zawiera substancje uznane za bezpieczne. To im rozmaryn zawdzięcza swoje właściwości: wspomaga działanie przewodu pokarmowego, poprawia trawienie, łagodzi skurczowe bóle żołądka, stymuluje wydzielanie żółci i soków żołądkowych, wspomaga leczenie chorób jelit oraz pęcherzyka żółciowego, działa wzmacniająco na naczynka włosowate i pobudza obwodowy układ krążenia, łagodzi bóle mięśniowe i reumatyczne.
Przyspiesza powrót do zdrowia po ciężkich chorobach oraz długotrwałym stresie, wspomaga organizm w okresie rekonwalescencji.
Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe Posiada również właściwości przeciwhistaminowe, zmniejszając objawy alergii.
Borówka czarna (Vaccinium myrtillus)
Neutralizuje toksyny pokarmowe i blokuje ich wchłanianie przez błony śluzowe. Obniża poziom złego cholesterolu i uelastycznia włosowate naczynia krwionośne.

Jest to bardzo cenny dodatek do psiej diety. Zawarte w jagodach garbniki neutralizują toksyny pokarmowe i blokują wchłanianie ich przez błony śluzowe przewodu pokarmowego. Działają przeciwbiegunkowo, antyseptycznie i przeciwgorączkowo.
Są także pomocne w infekcjach układu moczowego, a znajdujące się w nich flawonoidy (przeciwutleniacze) mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu i uelastyczniają włosowate naczynia krwionośne.
Kwiat rumianku (Matricaria chamomilla)
Działa antyalergicznie. Wpływa rozluźniająco na system nerwowy, pokarmowy i mięśnie. Działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie.
Rumianek jest ziołem wyjątkowym, mającym ogromne spektrum oddziaływania. Współczesna medycyna potwierdza tradycyjne właściwości lecznicze, które się mu przypisuje.
Surowcem zielarskim są koszyczki rumianku.
Głównym aktywnym składnikiem znajdujących się w nich olejków eterycznych są azuleny. Dzięki swoim właściwościom mogą one wykazywać działanie antyalergiczne, bakteriobójcze i przeciwzapalne.
Rumianek działa rozluźniająco na system nerwowy i pokarmowy, łagodzi podrażnienia błon śluzowych przewodu pokarmowego, reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom. Osłabia reakcje alergiczne, łagodzi podrażnienia skóry i nadaje jej elastyczność.
Skrzyp polny (Equisetum arvense)
Działa przeciwbakteryjnie, regenerująco i przeciwzapalnie. Wspomaga system nerwowy Zawiera flawonoidy, potas i krzem niezbędne dla zdrowej skóry i pięknej sierści

Działa przeciwbakteryjnie, remineralizująco i regenerująco. Jest cennym źródłem flawonoidów, potasu i krzemu, niezbędnego dla zdrowej skóry i sierści.
Zawarta w skrzypie krzemionka jest rozpuszczalna w wodzie dzięki czemu łatwo wchłania się w przewodzie pokarmowym i dostaje się do krwiobiegu.
Część przyswojonej przez organizm krzemionki gromadzi się w trzustce, skórze i krwinkach czerwonych, reszta stanowi niezbędny składnik błon śluzowych, kości a także cebulek włosowych, bo bez krzemionki pies nie będzie miał ładnego owłosienia.
Przyczyną problemów z sierścią jest często niedobór krzemu.
Szałwia (Salvia officinalis)
Ma działanie przeciwzapalne, hamuje rozmnażanie się wielu rodzajów bakterii. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmu.

Wyciąg z liści szałwii ma działanie przeciwzapalne, hamuje rozmnażanie się wielu rodzajów bakterii Gram dodatnich i Gram ujemnych, również tych odpornych na antybiotyki. Neutralizuje działanie toksyn bakteryjnych.
W przewodzie pokarmowym pobudza wydzielanie soku żołądkowego, ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów, hamuje wzrost saprofitycznej flory bakteryjnej, przeciwdziała nadmiernej fermentacji i bolesnym wzdęciom spowodowanym wzmożoną perystaltyką jelit.
Zmniejsza przekrwienie błon śluzowych oraz hamuje mikrokrwawienia z nadmiernie rozszerzonych lub uszkodzonych naczyń włosowatych. Wspomaga leczenie chorób wątroby w sytuacji niedostatecznego wytwarzania żółci lub w następstwie toksycznego uszkodzenia wątroby.
Owoce dzikiej róży (Rosa canina)
Chronią przed zatruciami substancjami toksycznymi, wspomagają odporność. Działają bakteriobójczo, przeciwzapalnie, antyalergicznie.

Przede wszystkim jednak są najbogatszym, naturalnym źródłem witaminy C. Na dodatek obecne w owocach dzikiej róży flawonoidy chronią ją przed rozkładem, co gwarantuje jej wyjątkowo wysoką przyswajalność. Witamina C odgrywa zasadniczą rolę w zwalczaniu infekcji układu oddechowego, stanów zapalnych przyzębia, chorobach skóry ze skłonnością do wybroczyn, chroni przed zatruciami różnymi substancjami przemysłowymi i wspomaga wszystkie procesy naprawcze organizmu.
Oprócz działania witaminizującego i antyoksydacyjnego, ma również działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, wspomaga system odpornościowy oraz zmniejsza nasilenie reakcji alergicznych.
Nasturcja (Tropaeolum majus)
Przyspiesza gojenie ran, dezynfekuje. Zwalcza wirusy, działa grzybobójczo. Najlepszy naturalny antybiotyk docierający w największe skupiska bakterii.
Surowcem zielarskim jest cała roślina, która doskonale sprawdza się jako środek dezynfekujący, przyspieszający gojenie ran, zwalczający wirusy, grzyby i bakterie chorobotwórcze.
Stwierdzono, że spożycie zaledwie 5-10 g liści nasturcji dziennie powoduje wytwarzanie substancji hamujących wzrost bakterii tyfusu, czerwonki, błonicy oraz niszczących drobnoustroje wywołujące zapalenie płuc.
Ekstrakty z nasturcji mają doskonałe działanie w leczeniu bakteryjnego zakażenia miedniczek nerkowych, dróg moczowych, oraz oddechowych. Uznane zostały za najlepszy naturalny antybiotyk, bezbłędnie docierający w miejsce, gdzie występuje największe skupisko bakterii.
Są bardzo pomocne w leczeniu opryszczki, wyprysków, liszajów, łagodzą podrażnienia oraz przyśpieszają gojenie się skóry. Mają działanie przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne.
Zielona mięta (Mentha spicata)
Doskonale wpływa na procesy trawienne, zwiększa wydzielanie żółci. Usprawnia pracę jelit . Działa antyseptycznie i przeciwwirusowo.

Poza tym można w niej znaleźć karoten, rutynę, witaminy A i C, a także pierwiastki: żelazo, magnez, wapń, potas.
Zielona mięta przede wszystkim ułatwia trawienie: reguluje procesy trawienne, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i jelitowych, pobudza wytwarzanie żółci oraz usprawnia pracę jelit.
Znosi nadmierne skurcze mięśni gładkich przewodu pokarmowego i dróg żółciowych i usuwa wzdęcia.
Zwiększa ilość wydalanego moczu.
Działa przeciwbakteryjnie, ma działanie uspokajające i nieznacznie obniża ciśnienie krwi.
Liście i owoce głogu (Crataegus)
Mają doskonały wpływ na pracę serca - poprawiają krążenie i wydolność mięśnia sercowego. Działają uspokajająco i przeciwmiażdżycowo.

Doświadczenia przeprowadzane na psach wykazały, że na skutek stosowania preparatów głogu przepływ krwi przez naczynia wieńcowe zwiększał się o 80%, przy czym jednocześnie następowało zwolnienie pulsu. Wyraźnie widoczny efekt w postaci zwiększenia wydolności serca jest szczególnie cenny w geriatrii, w przypadku serca nadmiernie obciążonego i nie w pełni sprawnego, w nadciśnieniu, zaburzeniach rytmu serca oraz krążenia krwi. Głóg delikatnie obniża ciśnienie krwi, wykazuje działanie uspakajające i przeciwmiażdżycowe.
Kolcorośl lekarski (Smilax medica)
Oczyszcza organizm, ma właściwości odtruwające, poprawia pracę wątroby i nerek. Posiada właściwości wzmacniające, przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej.

Ostropest plamisty (Silybum marianum)
Pomaga usuwać toksyny z krwi, ma silne działanie odtruwające. Wspomaga leczenie wirusowego zapalenia wątroby oraz regeneruje komórki.

Surowcem zielarskim są owoce i liście ostropestu zawierające mieszankę flawonoglikanów zwany sylimaryną, który pobudza w produkcję glutationu – związku o kluczowym znaczeniu w procesie odtruwania. Ostropest zawiera również dużo chromu, żelaza, magnezu, manganu, fosforu, selenu i cynku. Poprawia funkcjonowanie wątroby, pomaga usunąć toksyny z krwi, ma działanie przeciwzapalne. Wspomaga regenerację uszkodzonych komórek wątrobowych.
Zmniejsza poziom cholesterolu w organizmie, wspomaga leczenie zaburzeń trawiennych i czynnościowych wątroby, zaburzeń w wydzielania żółci oraz wirusowego zapalenia wątroby typu C.
Owoce jałowca (Fructus Juniperi)
Stymulują wydzielanie soku żołądkowego i pobudzają trawienie. Łagodzą nieżyt górnych dróg oddechowych, działają odkażająco i odtruwająco.

Owoce jałowca są doskonałym środkiem leczniczym, zwiększają przepływ krwi przez nerki, co działa moczopędnie i przyspiesza wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii.
Pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, wspomagają trawienie oraz ograniczają nadmierną fermentację w jelitach, działają żółciopędnie, łagodzą nieżyt górnych dróg oddechowych, mają działanie odkażające i odtruwające, hamują rozwój bakterii, drożdżaków i pierwotniaków patogennych.
Biedrzeniec anyż (Pimpinella anisum)
Reguluje procesy trawienne, działa rozkurczowo, pobudza i usprawnia perystaltykę jelit. Ma działanie przeciwbakteryjne. Zwalcza pasożyty i roztocza.

Świadczy o tym bogaty zbiór receptur zawarty w “ papirusie Ebersa” będącym najważniejszym dziełem medycznym starożytnego Egiptu. W medycynie klasztornej stosowany był jako lek na choroby układu oddechowego i problemy z trawieniem. Do dziś w Indiach stosuje się go do czyszczenia zębów ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych o właściwościach bakteriobójczych.
Obecnie anyż stosowany jest jako środek przeciwgorączkowy, w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych oraz w problemach związanych z układem pokarmowym. Poprawia apetyt, reguluje procesy trawienne (między innymi zwiększa wydzielanie soków żołądkowych), działa rozkurczowo, usprawnia perystaltykę jelit.
Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, hamuje wydzielanie sebum, wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry oraz zwalcza roztocza pasożytnicze.